11.4. Document pagina's

De PDF document pagina abstractie word afgehandeld door de Zend_Pdf_Page klasse.

PDF pagina's worden ofwel vanuit bestaande PDF documenten geladen of worden nieuw aangemaakt.

Een nieuwe pagina kan worden verkregen door een nieuw Zend_Pdf_Page object te maken of door de Zend_Pdf::newPage() methode op te roepen, welke een Zend_Pdf_Page object teruggeeft. Het verschil is dat de Zend_Pdf::newPage() methode een nieuwe pagina in een bestaand PDF document maakt. Ongebonden pagina's kunnen niet in verschillende PDF documenten worden gebruikt, maar zijn iets sneller om aan te maken. [4]Aan jou om de keuze te maken welke aanpak je kiest.

De Zend_Pdf::newPage() methode en de Zend_Pdf_Page constructor aanvaarden dezelfde set parameters. Ofwel is het de paginagrootte ($x, $y) in points (1/72 duim), of een vastgestelde constante, welke een paginatype voorstelt:

Document pagina's worden opgeslagen in de publieke $pages eigenschap van de Zend_Pdf klasse. Dat is een array van Zend_Pdf_Page objecten. Het omvat de volledige set, en de orde van de pagina's van het document en kan gemanipuleerd worden als een array:

Voorbeeld 11.4. PDF pagina management

<?php
...
// De volgorde omkeren
$pdf->pages = array_reverse($pdf->pages);
...
// Een nieuw pagina toevoegen
$pdf->pages[] = new Zend_Pdf_Page(Zend_Pdf_Const::PAGESIZE_A4);
// Een nieuwe pagina toevoegen
$pdf->pages[] = $pdf->newPage(Zend_Pdf_Const::PAGESIZE_A4);

// De aangeduide pagina verwijderen.
unset($pdf->pages[$id]);

...
?>


[4] Het is een limitatie van de V1.0 versie van de Zend_Pdf module. Deze limitatie zal verdwijnen in volgende versies. Ongebonden pagina's zullen altijd een beter (optimaler) resultaat geven om pagina's in te delen onder documenten.